Kronen & Bruggen

U bent op zoek naar informatie over kronen & bruggen. U leest hieronder alle informatie over kronen & bruggen. Hoe het werkt, Wat het is en nog meer informatie.

Basis Informatie Kronen & Bruggen

  1. Bij Mondzorgcentrum IJburg maken we gebruik van een aantal verschillende tandtechnische laboratoria. De meeste kronen en bruggen laten we vervaardigen in Duitsland. De tandtechniek prijs voor een kroon is 200 euro ! hier komen dan nog de tandarts kosten bij. ( totaal ongeveer 485 euro per kroon). Naast deze standaard kronen laten we onze front kronen maken bij Excent tandtechniek in Amsterdam. Excent doet dan zelf ook de kleurbepaling. De kosten voor deze kronen liggen wat hoger op 600 euro.
  2. We geven standaard 3 jaar garantie op de kronen.
  3. Het meest gebruikte materiaal voor kronen is momenteel zirkonium. Niet te onderscheiden van je eigen tand qua kleur en vorm.     
  4. Door taak delegatie laten we de noodkronen plaatsen door de assistentes , ze zorgen voor een goed ogende tijdelijke noodkroon. Dus U loopt nooit naar buiten zonder tand !
  5. Wilt U een prijsopgave of intake neemt u dan gerust contact op ! (020-4160176 )

Kronen en bruggen. Duurzame vervangingen voor tanden en kiezen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal, porselein of zirkonium dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Tegenwoordig is zirkonium het meest gebruikte materiaal voor een kroon.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2.  Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.
  3. Na een endo behandeling ter beschermin / afdekking van de kies.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  1. Om beter te kunnen kauwen.
  2.  Verbetering van het uiterlijk.
  3.  Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke soorten bruggen zijn er?

Gewone Brug

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon of een brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in meerdere stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

De behandeling in stappen Uitgelegd

Afslijpen

Afslijpen van de tand of kies. Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zonodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

Afdruk Maken

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.

Beetregistratie

Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje.

Kleur Bepalen

Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit. In het geval van de front kronen sturen we U naar Excent tandtechniek voor kleurbepaling.

Noodvoorziening

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies , maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met uw tandarts.

Vastzetten

Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan.

Opbouw

Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. Dan plaatst hij de kroon of brug over de opbouw.

Onderhoud van kronen en bruggen

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of een brug?

Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt

Wat kost een kroon?

Bij mondzorgcentrum IJburg kunt u al een kroon krijgen vanaf 410 euro all-in. Om een afspraak te maken neem contact met ons op.

Bang Voor De Tandarts Is Niet Langer Nodig

Is uw angst voor de tandarts al een beetje afgenomen? Alles mag en overal houden we graag rekening mee. Is deze informatie voor nu even genoeg laat dan gewoon een berichtje achter op de website, dan nemen wij contact met u op om die tweede stap te zetten want die eerste grote stap heeft u al gezet.

Ontmoet Ons Team

Ons personeel beschikken allemaal over uitzonderlijke menselijke vaardigheden en zijn opgeleid om u te helpen bij alle medische vragen.

C. Floor

Christine heeft haar opleiding tandheelkunde in Zuid- Afrika in 2009 afgerond. Ze heeft al ruim 10 jaar ervaring.
Meer Informatie

Charissa van Dyk

Charissa is sinds 2019 werkzaam in onze praktijk.
Meer Informatie

H. Kila

Hadir is tijdens haar studie in 2011 bij ons begonnen als assistente en is na een paar jaar bij ons gewerkt te hebben ondertussen onze hoofd.
Meer Informatie

Hoe Worden Wij Gewaardeerd?

0
Afspraak en ontvangst
0
Onderzoek en diagnose
0
Behandeling
0
Ervaringen direct na behandeling
0
Algemene beoordeling
0
Achtergrondkenmerken
rotterdam loodgieter
-

niwo opleiding

rotterdam loodgieter
-

niwo opleiding