Tips-voor-angst-voor-de-tandarts-bang-voor-de-tandarts

  • Home
  • blog
  • Tips-voor-angst-voor-de-tandarts-bang-voor-de-tandarts

Tips-voor-angst-voor-de-tandarts-bang-voor-de-tandarts

Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts of heeft angst voor de tandarts en bijna 4 procent heeft een tandartsfobie. Dat blijkt uit onderzoek door het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Maar volgens een van de onderzoekers, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Ad de Jongh, is er wel iets aan die angst te doen:

 

  • Praat erover met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen. Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, zoek dan een andere tandarts. Eén die uitleg geeft en begrip toont.
  • Spreek met de tandarts een teken af waarop hij de behandeling onderbreekt. Bijvoorbeeld als u uw hand opsteekt. Zo krijgt u het gevoel dat u de behandeling enigszins in eigen hand houdt.
  • Probeer eens of u baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Vraag bijvoorbeeld om muziek, waarbij u moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate u minder aandacht hebt voor de behandeling zal ook het vervelende gevoel minder worden.

Angst voor de tandarts is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat ze niet meer durven te gaan. De kans is groot dat ze op den duur problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees.

De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’ op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor of de verdovingsinjectie. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.

Bron: European Journal of Oral Sciences,

rotterdam loodgieter
rotterdam loodgieter